torsdag 22 september 2011

Gottigheter!

Det har blivit en hel del fika på sistone, oj oj så gott ( borde kanske bli ändring på det, ny vana? ) 
Var hos en väninna häromdagen och blev bjuden på supergod chokladkaka. Väldigt mäktig och chokladig. Precis som det ska vara. Yum. Kallas diabeteskakan i vissa kretsar och inte för att den är nyttig och passar diabetiker utan för att den är en trolig riskfaktor.



Chokladkaka

 200 gram smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Blanda ingredienserna och grädda i lagom stor form, 
175 grader 15-20 minuter. Kakan skall bli platt eller som en kladdkaka.
Glasyr
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk sirap
150 gram mörk blockchoklad
100 gram smör





Här kommer även ett recept på Änglamat som jag gjorde ikväll. Gott. Vi har mycket äpplen i trädgården nu och det här var ett roligt alternativ till paj.


Änglamat
Skala äpplena och lägg bitarna i en kastrull. tillsätt socker och vatten och låt
äppelbitarna koka tills de är mjuka och börjar bli mosade.
( Om du istället vill använda färdig äppelmos går det åt ca en burk)
Smält smör i stekpanna. Blanda ströbröd, socker och kanel och stek tills de blivit gyllene 
och som "skorpsmulor" ( mina blev nog lite mörka, mkt kanel). Låt svalna. 
Varva äppelmos, skorpsmulor och vispad grädde med vaniljextrakt i portionsskålar.

6 portioner

6 äpplen
1 dl socker
½ dl vatten
3 msk smör
3 dl ströbröd
3 msk socker
½ tsk kanel
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljextrakt


2 kommentarer:

  1. jag och Ingolf kommer gärna på fika om vi får smaka på de goda kladdkakan mmmmmmmmmmm

    jag älskar kladdkaka!

    kram kram duktig du är som bloggar jätte kul att titta

    SvaraRadera
  2. Tack söta du, en kaka kan vi nog ordna.

    SvaraRadera